érzelmek képekben

meghitt esküvői fotók

portrék


Esküvői fotós háttérmunka, avagy hány óra egy esküvői fotózás?

Az elmúlt években sokat gondolkodtam azon, hogy mennyi munkám is van egy esküvőben és miért éri meg nekem ezt a munkát csinálni? Szerintem a válasz ebben a cikkben lassan kibontakozik.

Hol is kezdődik ez egész? Még nekem is nehéz ezt megállapítani. Leginkább Ádámnál- Évánál. De talán ott, hogy érkezik e-mailben egy ajánlatkérés. Itt belenézek a Google naptáramba és megnézem, hogy van-e arra napra esküvő vagy egyéb ajánlatkérés. Ha van egyéb ajánlatkérés is, akkor az előbb bejelentkezett párnak jelzem, hogy más is kért akkorra ajánlatot. Nálam ugyanis az elsőbbség elve működik és nem a ”nagyobb esküvő mindet visz és szevasztok” elve. Ezért a párok elég hálásak szoktak lenni. Nade szabad az időpont- elfogadták- jön a találkozó… (ajánlat 0,5 óra)

Itt általában beülünk egy igényes kávézóba és átbeszéljük a nagy nap eseményeit, elmondom a meglátásaimat az eddigi tapasztalatok alapján. Itt még sokszor van, hogy borul a napirend, mert ők ezt nem is gondolták, hogy ennyi tényezője van a fotózásnak. Nem mindegy hova megyünk, milyen idő van, mi a logisztikája a napnak, mert ugye egyszerre nem lehetünk több helyen. Megmutatom az eddigi munkáimat fotókönyvekben, föláll a haditerv… (ez általában 1-1,5 óra)

Második találkozó közvetlenül az esküvő előtt, itt már konkrét napirendet tisztázunk, „ki hol lesz mikor” és egyéb kérdések tisztázása.( 1 óra)

Itt jön a tervezgetés része nálam. Töltök egy kávét, becsukom a szemem és magam elé képzelem a nap filmjét. Papír és toll a kezemben. Lepörgetem előre a nagy napjuk kisfilmjét és jegyzetelek. Minden apró ötlet a papírra kerül. Hogy jutok oda, mikor hol leszek, milyen kellékeket viszek, milyen színvilág lenne jó nekik, milyen problémák jöhetnek elő a helyszíneken, hány vendég lesz, hol fogom megcsinálni az össznépi csoportképet, ha 200-an vannak ? Ezen felül rákészülök testben és lélekben, mert ugye ez fizikailag is kemény 14-16 óra talponállás. A felszerelésemet is felkészítem, memóriakártya ürítés, akksi töltés, objektívek portalanítása, ing vasalás, cipő pucolás. (ez úgy cakkpakk 4-5 óra)

Ha olyan helyszínen készül a kreatív sorozat, ahová engedély kell azt is be kell szereznem vagy műtermet kell foglalni.(1 óra)

Eljött a nagy nap(és már 7,5 óra munkánál tartunk). Oda kell jutni kocsival, ha pesti esküvő, akkor kb.1 óra, vidéki vagy külföldi esküvőnél ez akár 3-6 óra is lehet. (de legyen 1,5 óra átlagban)

A nagy nap fotózását itt most csak címszavakban említem meg: készülődés fotózása( sokszor 2 helyszínen)- lánykikérés- kreatív fotózás- polgári szertartás-össznépi kép- gratuláció- csokordobás- át a lagziba- vendégek érkezése- beszédek fotózása – A vacsi fél óra pihenő ÉLETMENTŐ- táncok, játékok – tortabontás – menyasszonytánc - pakolás és haza… (ez kb. 17 óra)

Most jön az egyik legnehezebb része a mókának. Le kell válogatni 2-3000 elkészült kép közül azt az 500-600-at amit átadok és utómunkázok. Itt fölkelek egy szép vasárnapi napon reggel, egy kávé és nekiállok. Egyszer átpörgetem az egészet, nem sokat tökölve, egyből könyörtelenül kuka ami nem való egy minőségi anyagba. Itt bele kell nagyítani minden egyes képbe, és minden sorozatból ki kell választani az 1-2 legjobbat. Na itt sokszor elgurul a gyógyszer. Pl. gyűrűhúzás 6-8 képből kiválasztani 2-őt. És baromi pici a különbség. (Na jó ebben már van rutin) utána a kiválasztottakat újra átnézem és még ebből is kiszórok. Marad kb. 1100 kép. Itt már erősen esteledik és a reggeli kávé is már sörre vált ☺ És kijelölöm azt a 600 képet amivel dolgozni fogok. Persze ezekről biztonsági mentés stb. (kb.15 óra)

Végre a várva-várt utómunka. Itt nehéz a munkaórákat összesíteni, mert ez nagyon darabokban történik. Ezért volt a kis füzetem mindig a gép mellett. Itt sokszor elkezded reggel, utána elmész ebédelni, utána egy kis kerti munka, azután egy pár óra retusálás, aztán találkozol valakivel egy sörre, aztán este 11-től ismét a monitoré a főszerep úgy éjjel 2-ig. Az utómunka során megszépül minden pár bőre, stílusos színvilágot kap a kép és a fölösleges dolgok lenyisszantásra kerülnek a kép széleiből és eltűnnek a zavaró dolgok a háttérből, hogy egy letisztult igényes fotót kapjunk. Ezt több napon át, de persze közben ott a többi fotózásod is a határidőkkel fűszerezve. ( az utómunka nagyjából válogatás után nettó 50 óra)

Váóóó, elkészült… De csak hinnéd… Itt a képek biztonsági mentése folyik. És készülnek a csomagokhoz tartozó ajándékok, nagy gondossággal. Fotó könyv vagy nyomdai kép keretezve? Ki melyik csomagba szeretett bele, ez attól függ… A fotókönyvhöz újra kezdődik a válogatás. Pedig már azt hitted megúsztuk, mi? Itt az 5-600- utómunkázott képet szűröm 100-120 db-ra. Ezeket történet szerűen időrendi sorrendbe válogatva. Ez után maga a szerkesztés. Ezt elküldöm a nyomdába és pár nap múlva érte megyek. (ez mindenestül 12 óra)

Ez után lelkesen hívom a mézes heteiről visszaérkezett kisimult párt, hogy készen van a nagy mű, egyeztetünk időpontot, és egy kávé vagy egy pohár bor mellett megünnepeljük a közös munkánkat. (1óra)

Összegezve a munkába fektetett időt 105,5 óra lett. Ez a cikk nem az esküvői árakról szól, de itt mindenki kigondolhatja magában, hogy mennyiért vállalna egy ilyen kreatív munkát?

De végül mégis azt mondom, hogy megéri! Miért?

Mert ez hobbym is és azt csinálhatom, amit szeretek, nemcsak hogy szeretem, hanem lázba hoz és örökké lelkesedem. Mert rengeteg új embert ismerek meg egy esküvőn és minden esküvő egy külön mesebeli és megismételhetetlen történet, aminek részese lehetek. Mert van olyan meghitt pillanat, ahol csak én vagyok ott és senki más. Mert amikor átadom a képeket a párok szeme csillog és nagyon hálásak( ez az egyik legmegfogóbb pillanat). Mert sok pár barát is lesz és nem szűnik meg a kapcsolat, sőt évek múltán is visszajönnek a gyerekeikkel mondjuk egy családfotózásra. Szóval rengeteg lelki aspektusa is van ennek a gyönyörű szakmának. Ezekért megéri.

Az öt legnagyobb kihívás az esküvői fotózásban!


Az esküvő fotózás egy szép, kreatív, de nehéz szakma, amibe sok év tapasztalatával lehet igazán belejönni. Az elmúlt 5 év tapasztalata alapján összegyűjtöttem az öt legnagyobb kihívást, ami egy esküvői fotózás közben jöhet...

Esküvői fotós háttérmunka - avagy hány óra egy esküvői fotózás?

Az elmúlt években sokat gondolkodtam azon, hogy mennyi munkám is van egy esküvőben és miért éri meg nekem ezt a munkát csinálni? Szerintem a válasz ebben a cikkben lassan kibontakozik...

Elérhetőségeim


Ágostházy Botond
+36-20-515-0893

Esküvői fotók

Portrék

Baba, gyerek és családi képek